Palvelut
Perushammashoito
Hampaiden tarkastus ja hoito
Säännöllinen hampaiden hoito on erittäin tärkeää, sillä suun terveydentila vaikuttaa yleisterveyteen. Yksilöllisin määrävälein tehtävällä suun tarkastuksella ja hampaiden puhdistuksella ehkäistään suun sairauksia ja ylläpidetään suun terveyttä sekä löydetään ajoissa hoitoa vaativat sairaudet.
Suun terveyden tarkastus koostuu hammaslääkärin tekemästä kliinisestä tutkimuksesta, sekä sitä täydentävistä röntgentutkimuksista. Hammasasema Dentinalissa on käytössä digitaalinen röntgenkuvaustekniikka, joka mahdollistaa tarkan ja nopean diagnoosin teon.
Tarkastuksen perusteella laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Kokeneet hammaslääkärimme tekevät kaikkia yleisimpiä hammashoidon toimenpiteitä, kuten korjaavia paikkaushoitoja, iensairauksien hoitoa, tulehtuneiden hampaiden juurihoitoja, hampaan poistoja, proteettisen hoidon toimenpiteitä sekä kirurgisia toimenpiteitä. Hammaslääkärit tekevät yhteistyötä keskenään ja suuhygienistien kanssa. Suuhygienistit puhdistavat hampaat hammaskivestä, bakteeribiofilmistä ja värjäytymistä, antavat tarvittaessa yksilöllisiä ohjeita suun omahoitoon sekä huolehtivat kokonaisvaltaisesti suun sairauksien ennaltaehkäisystä. Hampaiden valkaisut ja hammaskorun kiinnitys kuuluvat myös suuhygienistien tehtävänkuvaan.
Juurihoidot
Juurihoidon avulla voidaan tulehtunut hammas vielä pelastaa. Juurihoidossa tulehtuneen hampaan hermot ja verisuonet poistetaan ja juurikanaviin laitetaan lääkeaineita, joilla tulehdus hoidetaan. Lopuksi juurikanavat täytetään ja hammas paikataan paikkausmateriaalilla. Juurihoito vaatii yleensä useita käyntikertoja.
Vastaanotollamme toimii juurihoitoihin erikoistunut erikoishammaslääkäri Tuula Bäckman, joka hoitaa vaativimpiakin juurihoitoja.
Iensairauksien hoito
Iensairaudet ovat hampaan kiinnityskudoksen tulehduksellinen vaurio. Hammaskivi on hyvä kasvatusalusta bakteereille, ja siten se ylläpitää ja aiheuttaa tulehdusta. Jos tämä pinnallinen ientulehdus jätetään hoitamatta, se voi edetä parodontiitiksi, jossa etenevä tulehdusprosessi tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia ja ympärillä olevaa leukaluuta. Riskitekijöinä iensairauksille ovat mm. huono suuhygienia, tupakointi, stressi sekä geneettiset tekijät kudosvasteessa.
Iensairaudet diagnosoidaan hampaiden tarkastuksen tai suuhygienistillä käynnin yhteydessä. Iensairauksia, gingiviittiä sekä parodontiittia, hoidetaan vastaanotollamme hammaslääkärin tai suuhygienistin toimesta poistamalla tautia aiheuttava bakteeripeite eli biofilmi, plakki sekä hammaskivi hampaiden ja juurten pinnoilta.
Puhdistus voidaan tehdä joko käsi-instrumentein ja/tai ultraäänilaitteella. Hoitoon kuuluu tärkeänä osana myös omahoidon ohjaus, koska tehokkaalla, päivittäisellä suun ja hampaiden omahoidolla saavutetaan parhaat hoitotulokset. Myös säännöllinen ylläpitohoito ja seuranta ovat tärkeitä iensairauksien hoidossa, sillä taipumus parodontiittiin säilyy koko eliniän. Tulehtuneiden ikenien haavaisten pintojenkautta bakteerit pääsevät verenkierron kautta elimistöön aiheuttaen tulehduksia muualla kehossa. Iensairaudet pitävät yllä matala-asteista tulehdustilaa kehossa ja heikentävät esimerkiksi diabeteksen sekä reuman hoitotasapainoa. Iensairaudet ovat tutkimusten mukaan myös riskitekijöinä mm. sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille, Alzheimerin taudille sekä ennenaikaiselle synnytykselle. Suuperäisten tulehdusten yhteyttä autoimmuunisairauksien syntyyn tutkitaan jatkuvasti ja hyvää suun terveyttä pidetään tärkeässä roolissa hyvän yleisterveyden ylläpitämisessä.
On tärkeää, että iensairaudet saadaan diagnosoitua ja hoidettua, sekä terve hampaiden kiinnityskudos säilytettyä. Iensairaudet voivat edetä huomaamattomasti. Asiakkaan saattaa olla vaikea itse havaita ikeniensä huonoa kuntoa. Iensairaudet eivät alkuvaiheessa yleensä särje tai jomota, ainoana merkkinä voi olla ienverenvuoto harjatessa tai hammasvälejä puhdistettaessa. Tärkeää onkin säännöllinen hammaskivenpoisto yksilöllisesti suunnitelluin hoitovälein sekä määrävälein tehdyt tarkastukset.
Purennan hoito
Joskus kiireinen elämäntilanne, stressi tai purennan epätasapaino saa meidät puremaan ja narskuttamaan hampaita yhteen tarpeettomasti öisin. Pitkäkestoisena tämä voi aiheuttaa päänsärkyä, kipuilua hampaissa ja kireitä lihaksia. Silloin on tarpeen hoitaa purenta kuntoon ja mahdollisesti valmistaa purentakisko, joka estää yöbruksaamisen ja turhan hampaiden kulumisen.
Kipeytyneitä lihaksia voidaan hieroa ja kotihoitoon purentalihasten jumppa on toimiva hoitokeino lievittää oireita ja pehmentää kipeytyneitä ja jännitystilassa olevia lihaksia.
Hammaslääkärimme tarkastavat ja hoitavat purentaan liittyviä asioita sekä valmistavat tarvittaessa purentakiskon yhteistyössä hammaslaboratorion kanssa.
Suuhygienisti opastaa purentalihasten kotihoito-ohjeiden antamisessa ja tarvittaessa antaa hierontaa.
Proteettinen hoito
Proteettiseen hoitoon kuuluu puuttuvien hampaiden tai hampaan osan korvaamien hammasproteesilla tai esim. keraamisella laboratoriovalmisteisella laminaatilla, kruunulla tai sillalla. Vastaanotollamme tehdään näitä toimenpiteitä yhteistyössä hammaslaboratorion/hammasteknikon kanssa.
Kirurginen hoito
Vastaanotollamme annettavaan kirurgiseen hoitoon kuuluvat mm. viisaudenhampaiden leikkaukselliset poistot, suun alueen pienemmät leikkaukset, limakalvoleikkaukset, hampaiden resektiot sekä implanttikirurgia.
Pelkopotilaiden hoito
Hammaslääkärissä käynti on useimmille ihmisille jännittävä ja epämiellyttäväkin kokemus. On luonnollista, että se voi myös pelottaa. Pelkotilat voivat olla seurausta jostakin ikävästä kokemuksesta esim. vuosien takaa. Pelko on onneksi asia, jota voidaan ehkäistä hyvällä luottamuksellisella hoitosuhteella ja avoimuudella. Hammaslääkäripelkoakin voi oppia hallitsemaan. Vastaanotollamme toimivat kokeneet ammattilaiset, jotka haluavat ottaa asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioon.
Tavoitteenamme on saada asiakkaalle mahdollisimman miellyttävä ja positiivinen kokemus pelosta huolimatta. Hammaslääkärimme tekevät parhaansa kivunlievityksessä, puuduttaen ja esilääkiten tarpeen mukaan. Haluamme luoda luottamuksellisen asiakassuhteen ja kannustaa avoimuuteen. Hammaslääkäripelkokin kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi, vaikka jo aikaa varatessa.
Lasten hammashoito
Vaikka Suomessa lapset saavat ilmaisen hammashoidon neuvolan ja kouluhammaslääkärin kautta, voi tulla kuitenkin tilanteita, jolloin on tarpeen käydä yksityishammaslääkärin vastaanotolla. Tällaisia tilanteita voi tulla esim. hammastraumojen yhteydessä tai silloin, kun pääsy julkisen puolen hoitoon jostakin syystä estyy tai pitkittyy. Vanhemmat voivat myös muuten halutakäyttää lapsensa heille tutulla hammaslääkärillä tai suuhygienistillä tarkastuksessa, perushoidossa tai hampaiden puhdistuksessa.
Lapsia hoidettaessa on ensiarvoisen tärkeää saada muodostettua turvallinen ja luottamuksellinen hoitosuhde. Lapset tarvitsevat yleensä enemmän aikaa hoitokäynnille. Tärkeää on, että lapsille jää hammashoidosta positiivinen kokemus.
Lasten hammashoidossa, aivan kuten aikuisillakin, tärkeää on hyvä omahoito kotona. Siihen kuuluvat huolellinen hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä fluoritahnalla. Säännöllinen ateria rytmi eli 4-6 ateria kertaa päivässä eikä aterioiden välillä tulisi napostella; makeita ja happamia juomia vain ns. namipäivänä. Täysksylitolituotteiden käyttö aterioiden jälkeen purukumin tai pastillin muodossa on suositeltavaa. Xylitol katkaisee aterian aiheuttaman happohyökkäyksen suussa ja vähentää kariesbakteerien kiinnittymistä hammaspinnoille.
Säännöllisesti tehtävät suun tarkastukset ovat myös tarpeen.
Esteettinen hammashoito
Kauniit ja terveet hampaat ovat oikeutesi. Esteettisessä hammashoidossa voimme poistaa hampaisiisi kertyneitä värjäytymiä ja valkaista hampaitasi. Käytämme valkaisutekniikkana sekä laser- valkaisua vastaanotolla, että kiskovalkaisuja kotona käytettäväksi. Valitsemme valkaisutavan tarpeittesi mukaisesti. Meiltä saat myös proteettista laminaattihoitoa, missä vaurioituneeseen hampaaseen luodaan uusi julkisivu.
Suuhygienistin palvelut
Suuhygienistin työn tavoitteena on kaikenikäisten asiakkaiden suun terveyden ylläpitäminen ja suun sairauksien ehkäisy ja hoito. Teemme tiivistä yhteistyötä hammaslääkärien kanssa.
Omahoidon ohjaus ja neuvonta
Tuemme ja ohjaamme asiakasta omahoidossa ja neuvomme yksilölliset suunhoitovälineet kotikäyttöön.
Hampaiden puhdistukset
Erikoisalaamme ovat hampaiden puhdistukset. Poistamme hammaskivet ja bakteeribiofilmin, jotka aiheuttavat ientulehdusta ja kariesta. Työvälineinä käytämme ultraäänilaitetta ja/tai käsi-instrumentteja. Teemme parhaamme saadaksemme hampaat helposti puhdistettaviksi. Kiillotamme tarvittaessa myös paikkoja. Iensairauksien hoito ja parodontologiset ylläpitohoidot kuuluvat myös työnkuvaamme. Poistamme värjäytymät ja fluoraamme tarpeen mukaan.
Sooda/jauhepuhdistus
Jauhepuhdistusta käytämme tarvittaessa värjäytymien poistoon ja puhdistuksen viimeistelyyn. Siinä jauhe tulee ilmanpaineen ja veden kanssa jauhepuhaltimesta ja poistaa värjäytymät tehokkaasti ja hampaita ja ikeniä vaurioittamatta. Jauheena käytämme tarpeen mukaan kalsiumkarbonaattia, soodaa tai muuta siihen tarkoitukseen tarkoitettua jauhetta. Jauhepuhdistus viimeistellään fluorikäsittelyllä. Tämän jälkeen tulee välttää värjääviä ruokia ja juomia sekä tupakkatuotteita kahden tunnin ajan.
Hampaiden valkaisu ja esteettinen hammashoito
Teemme vastaanotollamme hampaiden valkaisuja laser-valkaisutekniikalla. Lisäksi voimme valmistaa asiakkaalle yksilölliset valkaisulusikat kotikäyttöön. Hampaiden ja ikenien tulee olla terveet valkaisua varten. Lisätietoa valkaisusta saat suuhygienisteiltämme. Hammaskorun kiinnitys ja tarvittaessa vanhan korun irrotus kuuluu myös toimenkuvaamme.
Suuhygienistikäyntien KELA-korvauskäytäntö
Suuhygienistin suorittamista toimenpiteistä (hammaskiven poisto ja kotihoidon ohjaus) on mahdollista saada KELA-korvaus yksityisen hammaslääkärin tekemällä lähetteellä. Lähete voidaan kirjoittaa hammaslääkärin tekemän tarkastuksen yhteydessä ja on voimassa kaksi vuotta. Vastaanotollamme on käytössä Kelan suorakorvauskäytäntö.